De Voorbereiding
Op de dag van de ballonvaart wordt u door de piloot en zijn crew ontvangen op een vooraf afgesproken tijd en plaats. De luchtballon is na ongeveer 1 uur gereed voor de vaart.
Eerst wordt alles uit de aanhanger geladen. Dan wordt de ballonmand opgebouwd. De brander wordt op de mand gezet en de gasflessen worden in de mand geplaatst. Vervolgens wordt alles aangesloten en vastgemaakt. Hierna vinden alle controles plaats en worden de passagiers geïnstrueerd voor de ballonvaart.
Vervolgens wordt de ballon door een ventilator met koude lucht gevuld. Door met de brander de koude lucht te verwarmen komt de ballon langzaam omhoog. De passagiers kunnen dan instappen en de piloot zal na de laatste checks uitgevoerd te hebben, de ballon nog iets meer verwarmen waardoor de ballon langzaam de lucht ingaat.
De ballonvaart
De ballonvaart duurt minimaal een uur.Het grootste gedeelte van de vaart zal verlopen op een hoogte tussen de 150 en 300 mtr. Deze hoogte geeft een mooie combinatie van een gedetailleerd zicht op de grond en een wijds uitzicht over steden, dorpen en natuurgebieden.
Tijdens de vaart informeert de piloot u graag over het landschap, de topografie en de technische details van de rust waarmee alles in zijn werk gaat. Ondertussen kunt u genieten van het fantastische uitzicht. Na verloop van tijd zal de piloot u instructies geven voor de landing.
De landing
Uiteraard doet de piloot zijn uiterste best om de ballon zo zacht mogelijk aan de grond te zetten. De ballon landt in de meeste gevallen in een weiland en blijft meestal rechtop staan. Na toestemming van de piloot kunt u daarna rustig uitstappen.
Een enkele keer komt het voor dat de ballon niet rechtop kan blijven staan. De mand wordt dan nog enkele meters achter de ballon aangesleept alvorens tot stilstand te komen. Op zich een volkomen normale en veilige zaak en door veel passagiers als een fantastische afsluiting van de vaart ervaren.
Tijdens de vaart rijdt de crew met de volgauto achter de ballon aan. Radiokontakt tussen piloot en chauffeur zorgt ervoor dat de crew vrijwel altijd in de buurt is van de landingsplaats. Na overleg met de landeigenaar wordt de ballon ingepakt. Dan is het tijd voor een heuse luchtdoopceremonie. De piloot spreekt de passagiers toe en deze unieke ervaring wordt met een koud glas champagne beklonken.